Augusti: tid för uppbrott och nystart

Augusti. Vi står med en fot kvar i sommaren, kanske extra mycket just den här sommaren som blev den varmaste och längsta i mannaminne. Den andra foten tar ett stort kliv in i vardagen och hösten. Dags för nystart. Skolstart. Jobbstart.  För min del är nystarten i augusti 2018 extra märkvärdig och inte så lite nervös. Efter nitton år som anställd i stora eller ganska stora företag, har jag lämnat den relativa tryggheten bakom mig och ska nu stå på egna ben. Trots att det har aldrig ingått i min livsplan att jag ska vara egenföretagare.

När sommarvärmen stal godnattsagan

Det finns uppgifter som säger att 25 procent av pojkar på 15 år inte kan läsa en enklare tidningsartikel och förstå innehållet. Om fyra år är min son i den åldern. Jag läser inte för honom längre, men förhoppningsvis har varje kväll vid hans sida - med Halvan eller Mulle Meck som sällskap - gett honom den grund han behöver för att fortsätta läsa. Både för att det ger ett välkommet avbrott från allt annat men också för att det kommer att fortsätta utveckla honom som individ.

Sagan om biblioteksupproret i Ramsberg

Historien om hur människorna i Ramsberg slogs för sitt bibliotek har allt som krävs för en bra saga. I sagan är hjälten en riddare med rustning, en fe eller en magiker. I sannsagan om biblioteksupproret i Ramsberg är hjältarna helt vanliga bybor, som tycker att det är en mänsklig rättighet att få låna böcker en vanlig tisdag.

Livet som barnboksförfattare - två veckor senare

”Man kan klara allting, vet du. Man måste bara komma på vad som är det rätta tricket” förklarar Tutte Brödsmula för Lisa när hon ska klättra upp på Stora stenen helt själv.

 Mitt fokus just nu: att komma på det rätta tricket för att bygga en stabil och trogen läsarkrets. För klara det kan jag ju. Man kan klara allting nämligen.

I Lisa Larssons värld är allt möjligt

Jag har haft turen att växa upp i ett hem där läsning var en självklarhet. Där högläsning var en del av kvällsrutinerna och där det alltid fanns böcker för såväl barn som vuxna. Jag har plöjt igenom serie efter serie av ungdomsböcker och jag har hittat mina favoriter och läst dem om och om igen. Och kärleken till böcker har följt med mig upp i vuxen ålder.